Motivation och belöningar lägger grunden till framgång

Du lyckas mycket bättre om du trivs med det du håller på med. Tänk bara på den skoltrötte tonåringen som kan tillbringa timmar med att cykla eller spela fotboll. Energin och skickligheten finns där, men det gäller att få fram den. Nyckeln till att lyckas är alltså motivation. Vilken dock kan ha sina rötter i flera olika saker.

Ett tråkigt jobb blir enklare om du vet att du ska bli belönad. En god lön är tillräckligt med motivation i vissa fall. Eller så känner du tillfredsställelse av att ha gett ditt bästa, även om det ofta är mest för sådant du gör hemma. Chansen att gå framåt och göra karriär, bli befordrad eller få andra ansvarsuppgifter. Varje företag måste se på hur de på ett effektivt sätt kan motivera sina medarbetare att ge sitt allra bästa. 

Hur du för din firma framåt

Det är lätt att halka efter om du inte går i rätt riktning. Din plan är ofta at växa, att se företaget gå framåt och bli starkare eller större. Du kanske vill lämna det efter dig senare till dina barn, och ge dem en gedigen start i livet. Oavsett storleken på din firma kan det ibland vara läge att be om hjälp. I form av kurser och program som kan göra att allting fungerar så mycket bättre. Läs mer om företaget här.

Med vidareutbildningar eller kurser så höjer du kvaliteten på arbetet. Det ger också dina medarbetare en viss motivation. De vet att du satsar på dem och att det lönar sig även för dem att ge allt. Många firmor har också valt att belöna sina anställda på ett annat sätt. De skaffar system eller program som tillåter dem att jobba under lite roligare förhållanden. Verksamheter kan lära sig något från hur sälar tränades med en sorts gamification under andra världskriget.

Olika former av belöningar

En belöning kan alltså vara flera olika saker. God lön och reducerad arbetstid kan vara något som lockar. Men ibland fungerar det bättre med så kallad gamification eller spelifiering som det kallas på svenska. De anställda utför då sina uppgifter under form av spel, enkelt förklarat. Beroende på vilken plattform eller system det handlar om så går de vidare till en högre nivå. Aftonbladet skriver om vikten av att vara motiverad för att gå framåt.

Ibland kopplar de samman olika spelare, eller anställda, och låter dem få tävla mot varandra. Det räcker med att vinna, redan där är det en form av belöning. Ungefär som när du spelar videospel hemma i vardagsrummet. Ingen blir rik på det, men det är fantastiskt roligt.

Så motivation och belöning kan komma i flera olika former. Det viktiga är att alla trivs och känner att de kommer någon vart. Att det är värt att gå till jobbet och utföra sina uppgifter. Inte bara göra dem, men helst på ett effektivt och fullgott sätt. Så det är inte bara viktigt att ha någon som jobbar för dig, utan även att vara medveten om hur de ser på sin tjänst.