Nyttan av att fiska tillsammans

Fiske är något som många finner riktigt avslappnande. De kan stå i timmar och vänta på att få napp. Eller sitta och driva i en roddbåt, medan linan ligger i vattnet. Andra föredrar spänningen med havsfiske, gärna då i andra länder. Du ger dig ut med en båt långt ut från stranden och kan förvänta dig riktigt stora fiskar. Det krävs speciell utrustning för att klara av att dra in dem. 

Men de flesta pilkar lite strömming på sommaren. Står och kastar i en vass under semestern eller försöker sig på att fiska i älvarna. Sedan har du vinterfisket som också är en riktig upplevelse. Det kan vara flera minusgrader men du märker det nästan inte. Allt för att kunna fånga de där fiskarna som gömmer sig nere på botten. Ibland står du där ensam, men det finns en viss fördel med att fiska tillsammans med andra. 

Skaffa dig rätt utrustning

Nu är det inte bara för havsfiske som du behöver den rätta utrustningen. Till och med ett metspö fungerar bättre om du har en bra krok och bete. Samma sak gäller för både jakt och fiske. Tänk igenom vad det är du ska göra, och se sedan till att ha de rätta sakerna med dig. Det blir både roligare och mer effektivt. Det finns ingen anledning att vara mindre framgångsrik när marknaden är så full av bra tillbehör. Här hittar du allt du behöver: https://www.lundhs.com/

Fiskare behöver krokar och flugor. Jägare satsar på vapen och eventuellt en hund. Där emellan har du mycket annat som kan göra det smidigare. En bra kikare, gärna lite bete eller olika sorters revar. När du fiskar på isen måste du ha med dig en borr, för isen ska ju vara bra tjock innan det är säkert att ge sig ut. Kläderna kan vara avgörande för hur länge du orkar stanna kvar där ute. För när det är väldigt kallt eller varmt är det inte lätt att koncentrera sig på uppgifterna. Tikka t1x är lätt och mer mångsidig. 

Ensamvarg eller del av ett team?

En av njutningarna med att fiska är att du kan samla tankarna. I alla fall om du är ensam. Du sitter där och filosoferar medan du fiskar. Beroende på var du är kan du komma naturen riktigt nära. Något liknande gäller för jägare. Här är det kanske vanligare med jaktlag, även om de sprider ut sig. Det är inget fel med att vilja vara ensam ibland. Samtidigt kan det vara kul att åka ut och fiska tillsammans, till exempel. Ha sällskap samtidigt som du fångar middagen. Bra med sällskap när du fiskar skriver Aftonbladet.

Just på vintern kan det vara extra viktigt att inte fiska ensam. Eller du kan vara för dig själv, men gärna i närheten av andra. För om något skulle hända så kan du snabbt få hjälp. Ofta är det enklare att ta sig fram till samma ställe. Och på isen kan du se de andra från långt håll. Men för att få hjälp vid en olycka gäller det att vara precis bredvid varandra. Om alla har liknande intresse så blir det ändå inte för mycket prat och glam. 

Samarbeta om fångsten

Jakt och fiske handlar inte bara om att hämta hem föda. I stället är framför allt jakt en viktig del av naturvården. Varje område kan bara föda ett visst antal älgar eller rådjur, vildsvin eller andra djur som befinner sig där. Om beståndet blir för stort kan det uppstå problem med föda för alla. Hela ekosystemet kommer i obalans, och det kan leda till ganska stora problem. Tänk bara på när djuren börjar komma nära bebyggelsen. De letar efter mat, men resultatet är nedtrampade trädgårdar och skrämda barn. I värsta fall kan de ge sig på små hundar, även om det är ovanligt. Läs i SVT om hur jägarna lyckas hålla vildsvinsnivån nere. 

Vildsvinen är svåra att hålla koll på. De har vuxit till sig riktigt rejält de senaste åren och börjar bli ett problem på flera håll runt om i landet. Därför har extra insatser satts i gång för att begränsa beståndet. Det finns flera olika sätt att hitta fram till vildsvinen. En del kokar speciella grytor som djuren tycker om och lägger ut det vid åteln. Sedan är det bara att vänta. Du kan också locka på dem med pipor som har ett ljud som de reagerar på. 

För att det ska fungera måste ofta jägarna samarbeta. Det är här som ett bra jaktlag kommer in i bilden. Du kan vara mer effektiv när ni lägger upp en plan och verkligen går in för att begränsa vildsvinen. 

Bra för hälsan att fiska

En del påstår att de måste fiska för att hålla sig sunda. Dels den psykiska biten. När du står där och väntar på att fisken ska nappa är det inte så mycket mer du kan göra. Du har en chans att bara tänka och fundera på livets mening. Alternativt prata med din kamrat, men det är vanligt att fiskare är tysta under långa stunder. För en naturälskare är det verkligen rogivande att bara vistas där ute. 

Om du går till fiskestället eller använder roddbåt får du också motion. Samtidigt som du rör på dig andas du frisk luft. Allt det här är sunt, och bra för hälsan. En del rekommenderar det också för att du slipper umgås med andra. Inte för att du är en enstöring, utan för att pandemin har gjort det nödvändigt. Gå och fiska med dina barn så ni får umgås i lugn och ro.

Samma sak kan du säga om jägare. De kommer också ut i naturen, med allt vad det innebär. Ofta får de gå ännu mer än fiskare, och terrängen kan vara tuff. Om du är en del av ett jaktlag så har du ett kamratskap som gör dig väl. Alternativt har även du möjligheten att meditera när du sitter där ute i skogen. 

Rätt utrustning för bättre fiskelycka

Se till att ha allt du behöver för en lyckad fisketur. Det kostar inte så mycket med bra utrustning, men det kan verkligen göra stor skillnad. Du kommer att ha det roligare och det är mer troligt att du faktiskt fångar något. En skicklig fiskare har flera olika beten, flugor och spön. Det gäller att veta vilken du ska använda för varje givet tillfälle. Ju mer erfarenhet du får desto roligare blir det. 

Samtidigt så tycker många att det viktigaste är att komma ut. Det är klart att när du kan äta din egen fångst så är det extra roligt. För att inte glömma hur gott det är med färsk fisk. Väl värt all ansträngning för att få njuta av det.