Ekologisk och miljövänlig städning

Visste du om att några av de absolut vanligaste rengöringsprodukterna som du kan hitta i butiken är fulla med farliga kemikalier, många av dem frätande sådana. Visst kan dessa städ- och rengöringsprodukter vara mycket effektiva mot fläckar och smuts, men vad får du i utbyte? En sämre miljö, sämre hälsa och även orent vatten. Det är dags att börja se sig om efter andra alternativ. Här har vi därför samlat några riktigt bra husmorsknep som du kan använda dig av för att städa både ekologiskt och miljövänligt på en och samma gång.

Städa med hjälp av bikarbonat

Bikarbonat är ett livsmedel som länge har använts för just rengöring och städning och det är tack vare den lätt polerande och slitande effekten som bikarbonatet har. Förutom att vara mycket effektiv mot tuffa fläckar så fungerar det även mycket bra för att få bort dålig lukt. Bikarbonat är helt giftfritt och består av natriumsalt, något som naturligt finna i våra hav, men också i marken eller i vattendrag. Du kan använda produkten till bland annat;

  • Få bort dålig lukt i kylskåp
  • Insektsmedel
  • Poleringsmedel
  • Få bort smuts och lukt i kaffemaskin

 

Andra miljövänliga och ekologiska alternativ

Det är inte bara bikarbonat som är riktigt bra att använda mot smuts och fläckar. Även bakpulver, ättika och citron är riktigt bra att använda sig av. Detsamma gäller för galltvål. Det är dock inte alla som vill använda sig av olika typer av livsmedel när det är dags att rengöra hemmet och då finns det faktiskt ett flertal olika rengöringsprodukter som är både miljövänliga och ekologiska på samma gång.

Allt fler människor har fått upp ögonen för hur mycket gift och kemikalier i våra städprodukter påverkar vår hälsa, miljö och vårt liv. Det är naturligtvis något positivt, eftersom allt fler då väljer att städa med andra alternativ. Efterfrågan av miljövänliga rengöringsprodukter har således blivit större, vilket betyder att affärerna börjar att ta in mer och mer giftfria tillverkare. Det är viktigt att vara införstådd med att ett rengöringsmedel inte behöver vara fullt med kemikalier för att det ska kunna ta bort smuts på ett effektivt sätt. Här nedan listar vi några alternativ på ekologiska och miljövänliga produkter.

  • Allrengöring från tillverkaren Lilly’s Eco Clean
  • Gröna Gredelina erbjuder ett riktigt bra och helt ekologiskt diskmedel
  • Fönsterputs från Sonett som är fritt från gifter

 

Så kommer du igång

Till en början kan det kännas svårt och krångligt att komma igång med en mer miljövänlig städning. Du kanske är van vid att köpa samma typ av rengöringsprodukter år efter år, just för att du vet att de verkligen fungerar. Här behöver du dock försöka att tänka om och testa på något nytt. Många livsmedel som kan användas vid rengöring så väl som ekologiska rengöringsprodukter är precis lika bra som vilket giftigt medel som helst. Skillnaden är naturligtvis att du inte behöver oroa dig för att må dåligt, få frätskador, förstöra miljön eller kanske till och med förstöra dina möbler, ytor eller golvet i ditt hem, något som mycket väl kan hända.