Funderar du på att bli vegan? Här är 10 tips

Går du och funderar på att bli vegan men tycker att det känns lite läskigt? Det är inte alltid lätt att ta det där första steget och faktiskt bli vegan. Här ger vi dig 10 tips som förhoppningsvis hjälper dig att våga bli vegan.

1. Gör det i din takt

Det finns ingen anledning att bli vegan över en natt och om du försöker finns det en stor risk att utmaningen blir för stor. Om du istället tar det i din egen takt blir det enklare. Börja med att kanske utesluta allt kött till frukost och sedan varannan lunch köttfri. För att sedan ge dig på middagarna och tillslut, innan du vet ordet av det är du fullt ut vegan.

2. Planera dina måltider

Eftersom du är van att äta kött är det oftast något du inte behöver tänka på särskilt mycket, du har redan mängder av alternativ och recept i huvudet. När du istället ska äta veganskt är det ovant och du har inte lika många uppslag. Försök därför planera dina måltider i förväg.

3. Håll det enkelt

De allra flesta kötträtter har också en vegansk motsvarighet. Tycker du om pizza eller hamburgare (vem gör inte det?) finns det mängder av veganska alternativ. Google är din vän här, fråga och du kommer att få svar.

4. Meddela i förväg

Om du är bortbjuden kan det bli jobbigt om du är den enda som är vegan. Meddela gärna i förväg och kanske erbjud att laga något själv att ta med. I värsta fall kanske du lockar över någon annan till att bli vegan också.

5. Äta ute

Det kan ibland vara svårt att hitta en restaurang med bra veganska alternativ. Kolla i förväg så att det finns något för dig innan du bestämmer var du ska gå. Fråga också restaurangen, ofta kan de byta ut köttet mot ett veganskt alternativ.

6. Var snäll mot dig själv

Vissa dagar kan det vara extra svårt att göra något nytt. Förlåt dig själv om du skulle fuska någon gång ibland, vi är alla mänskliga.

7. En möjlighet till nya vänner

Med allt som är nytt kommer också ett nytt community. Det veganska är gigantiskt och fullt med fantastiska människor. Ta tillfället i akt och skaffa nya vänner för livet.

8. Ät alla mål

Ibland kan det vara knepigt att komma på vad man ska äta och ofta ska det gå fort. Se till att alltid ha en vegansk bar eller liknande tillhands i början. Det är svårt att vara klok på tom mage, ge dig själv en chans att tänka till.

9. Godsaker

Det finns mängder av veganska godsaker. I början kan det vara bra att unna dig själv extra mycket gott för att hjärnan ska förstå att det finns massor av goda saker i det veganska skafferiet också.

10. Kom ihåg varför just du ville bli vegan

Det finns mängder av anledningar till att vilja bli vegan och alla har sin egen. Kom ihåg varför just du ville börja äta veganskt, kanske var det för miljön, för djuren eller för att det verkade spännande. Oavsett varför så är det bra att komma ihåg din egen anledning.