Glesbygden förlorar sina tandläkare

De senaste åren har staten satsat mycket på glesbygden. Bland annat har arbetet med att ge alla hushåll ett väl fungerande internet prioriterats. Men även om många vill bo kvar och jobba där så har det blivit allt svårare med vissa yrkesgrupper. Tandläkare är en av de som saknas på många orter. Folk får resa ganska långt för sina tandläkarbesök. 

Men det är inte bara tandläkare som börjar bli allt färre i glesbygden. Många yrkesgrupper söker sig till större städer, och ungdomar väljer inte alltid en inriktning som behövs i bygden. Det finns flera faktorer som påverkar den här utvecklingen. Men oavsett vad som är orsaken så är det ett faktum att glesbygden har allt färre tandläkare.  

Ta hand om dina tänder

Även om du får resa en bit är det viktigt att inte försumma dina tänder. De är basen för bra mycket som kan ha en inverkan på din hälsa. Framför allt behöver du dem för att äta, om du saknar flera tänder blir det svårt att tugga. Men tandvård är så mycket mer. Käkarna och tändernas position kan ge dig huvudvärk eller andra problem om det inte är korrekt. Så alla de här sakerna sammanslagna visar på att det är viktigt med bra tandvård

Nu ska du inte bara ringa upp första bästa tandläkare och boka tid. Det är alltid smart att först se på vilket rykte de har, läsa recensioner och kanske fråga dina bekanta om de kan rekommendera någon som är bra. Om de sedan har sin mottagning i närheten så är naturligtvis det ett plus. För de som bor i en storstad är det inget problem. De har flera bra tandläkare att välja mellan, och goda transportmöjligheter för att nå dem. Alviksstrandtandlakarna.se när du vill ha sunda tänder.

Vad händer i glesbygden?

Många som växer upp ute på landet eller i en glesbygd vill gärna stanna kvar. Men om det inte finns jobb eller underlag för ett visst yrke så blir det svårt. Likaså kan det vara svårt att få folk att flytta dit, även om det låter lockande. En tandläkare, till exempel, kan inte bara tänka på sig själv. Hen har kanske familj och då är barnens skolgång något att ta med i beaktande. Det är klart att det mesta går att åstadkomma, om du har ett stort intresse för något. Men omständigheter kan göra det svårare att följa dina drömmar. Inte många vill jobba med tandvård ute på landet. 

Just tandvård är ett grundläggande behov som alla har. Ingen kan gå allt för länge utan att kontrollera och ta hand om sina tänder. Tyvärr har den här bristen på tandläkare tvingat många att resa långt och dyrt för sin tandreglering, tandhygien eller allmän tandvård. Något liknande har skett med bland annat förlossningskliniker och barnmorskor. De långa avstånden skapar problem, men det finns ingen som kommit fram till en lösning. 

Hjälp för mindre orter

Nu när internet och fiber har spridits i hela landet har det skett en viss förbättring. Många företag kan nu stanna kvar i glesbygden, eftersom de kan samarbeta med sina medarbetare i andra delar av landet. De kan skicka röntgenbilder och annat via internet för framkallning, och behöver inte själva investera i dyra maskiner. Många jobbar också med projekt direkt från hemmet. Allt de behöver är en uppkoppling, vilket nu är standard. 

På flera håll kan du även få bidrag om du vill jobba på landet. Eller helt enkelt bo där. Vissa tjänster är subventionerade för att uppmuntra folk att stanna kvar. Ju fler som bor på en ort, desto större underlag för de yrkesgrupper som är beroende av klienter. Typ tandläkare och butiksägare. Har du koppling till ett ställe kan det vara värt att kämpa för att kunna bo kvar. Medan andra helt enkelt blir förälskade i en ort eller ett speciellt hus. De vill göra uppoffringar för att bo där, och tror att det kan vara det bästa för hela familjen. Med lite hjälp kan det vara möjligt. 

Välja en bra tandläkare

Det är enklare att hitta en bra tandläkare om någon rekommenderar hen. Men det är inte alltid du kan fråga någon bekant om råd, för de bor inte alla på samma ort. Då kan det vara bra att gå till en sajt som samlat flera tandläkare. Det enda problemet är att du måste vara säker på att det är en seriös sajt.

 När staten lanserar en sajt så kan du lita på den. De låter ingen vara med som inte är registrerad. Det är klart att personliga kommentarer troligtvis finns i forum eller liknande diskussioner. Men bra mycket kan du lära från de här tjänsterna. Det blev dyrt att jämföra priser för tandvård. Läs mer i Expressens artikel

De så viktiga tänderna

Det är synd att glesbygden har förlorat så många tandläkare, eller att inte så många nya söker sig dit. För tänderna är viktiga, och du måste ha en specialist som ser till dem. Bara en sådan sak som tandreglering, något som är vanligt för både unga och vuxna. Du måste kontrollera din tandställning regelbundet, det hör till sakens natur. 

Tandhygien och kontroller kanske inte behövs mer än någon gång om året. Men även då är det jobbigt att resa långt. Så alla hoppas på att även tandläkare snart ska söka sig till de mindre orterna. För de behövs och är efterlängtade. Bra tandläkare växer inte på träd, de blir tränade genom lång erfarenhet och ett intresse för andra människor.