Det kan verka svårt och krångligt för en som är nybörjare på vegansk matlagning att komma på och laga näringsrika middagsrätter. Det kan till exempel vara knepigt att komma på vad man ska laga för något, vilka råvaror man kan ersätta köttet med, hur det ska tillagas och så vidare. Det största hindret för de flesta är att ta sig ur sin bekvämlighetszon och ändra sina matvanor. Vanans makt är som bekant stor, men den går att bryta om man vill och har ett positivt mindset. I den här texten får du tips på hur du kan tänka och göra för att börja laga vegansk mat.
Ett enkelt sätt att börja är att byta råvaror rakt av. Tänk på den mat du vanligtvis lagar och byt ut de animaliska råvarorna till växtbaserade. I rätter som lasagne och spaghetti byter du ut köttfärsen till exempelvis sojafärs och matlagningsgrädden till växtbaserad matlagningsgrädde. Ska du göra tacos? Byt då köttfärsen till ett växtbaserat alternativ. I en kycklinggryta kan du använda antingen kycklingsubstitut eller bönor istället för kyckling. Pannkakor veganiserar du enkelt genom att byta ut mjölken till ett vegetabiliskt alternativ och äggen kan du byta ut med ett par matskedar potatismjöl eller majsstärkelse, så är det inga problem för pannkakorna att hålla ihop när du steker dem i olja eller mjölkfritt margarin.
Idag finns det en uppsjö av olika växtbaserade alternativ till korv, köttbullar och schnitzel och dylikt. Det brukar det finnas gott om i frys – och kyldiskarna i affärerna. Det är också enkelt att göra egna köttbullar och biffar av färs, bönor eller linser.
Är du sugen på att testa nya råvaror och maträtter och gillar att experimentera och prova dig fram? Vill du samtidigt börja äta mer klimatsmart? Börja då med att ta reda på vilka grönsaker som är i säsong. Det gör du enklast genom att googla. Gå sedan till affären och köp olika sorters grönsaker som är i säsong. Köp också baljväxter och eventuellt sojafärs eller dylikt. Sedan är det bara att rocka loss i köket. Testa olika sätt att tillaga grönsakerna genom att t.ex. koka, steka, ugnsrosta eller fritera dem.
Prova att göra grönsaksbiffar genom att mixa råvaror, kryddor och eventuellt andra smaksättningar, forma till biffar och stek. Det är bara din fantasi som sätter gränser! En viktig grundregel att tänka på om du improviserar mycket när du lagar mat är att få med alla olika grundsmaker i en rätt. För att bli som godast bör maten alltid innehålla något sött, salt, syrligt, beskt och umami. Umami finns i exempelvis soltorkade tomater, kapris och soja. Umamibuljong förhöjer smaken på en gryta eller soppa. Det är också väldigt viktigt att smaka av maten, då märker du om du behöver tillsätta mer av någonting.
Det finns många olika källor till inspiration. På Instagram kan du dels följa vegoprofiler och dels följa vegovänliga hashtags. Det finns också många vegobloggar och grupper på Facebook som fokuserar på just vegansk matlagning. Ett annat tips är att gå till biblioteket och låna vegetariska och veganska kokböcker.