Veganska kosttillskott

Som vegan kräver det en större kunskap om maten man sätter i sig, då det kan vara svårare att få i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver. I de fall där det inte finns några bra alternativa källor till näringsämnen i vegetabiliska produkter kan man behöva ta hjälp av kosttillskott. Det finns mängder av kosttillskott på marknaden, men viktigast är att veta varför du kan behöva dem som vegan.

Vitaminer

Vissa vitaminer är extra viktiga att tänka på att få i sig som vegan eftersom de i huvudsak finns i animaliska produkter.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 är en av de svåraste vitaminerna att få i sig från en strikt vegetabilisk kost då det i princip inte existerar i växtriket. Vitamin B-12 är viktigt vid produktionen av röda blodkroppar och för nervsystemet. Det kan ta flera år för bristsymptom att visa sig, därför är det viktigt att ha koll på att du får i dig en tillräcklig mängd från tillskott.

D-vitamin

D-vitamin bildas i regel i huden under solens inverkan. Beroende på var du bor kan det vara extra viktigt att se till att du får i dig tillräckligt mycket då exponeringen av sol är avgörande. Nu finns det många produkter som är berikade med D-vitamin, till exempel margarin och olika mjölkalternativ.

Riboflavin

Detta vitamin finns främst i köttprodukter men också i vissa vegetabiliska produkter som spenat, gröna bönor och broccoli. Se till att äta tillräckliga mängder av dessa om du inte vill få detta vitamin från kosttillskott.

Mineraler

Det är inte bara vitaminer som är svåra att få i sig från en vegansk kost. Vissa mineraler tenderar att vara mer komplicerade att få i sig i tillräcklig mängd.

Järn

Det järn som finns i de flesta vegetabiliska produkter kallas för icke-hemjärn och den här typen av järn kan vara svårare att ta upp för kroppen. Järn behövs i synnerhet för kroppens syresättning och för kvinnor kan det vara extra viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt eftersom de kan förlora stora mängder vid menstruation. Något att tänka på är att C-vitamin hjälper upptaget av järn och du kan därför med fördel kombinera ett järntillskott med en frukt rik på C-vitamin.

Kalcium

Kalcium är den mineral som existerar i störst mängd i kroppen. Det finns i skelett, tänder och även fritt i blodet. Precis som järn och C-vitamin är ett radarpar är likaså kalcium och D-vitamin det. D-vitamin ökar upptaget av kalcium och därför är det en bra idé att du får i dig dem i kombination med varandra. Även kalcium finns tillsatt i många av de moderna veganprodukterna så som mjölkalternativen.

Zink

Liksom järn kan det zink som du finner i vegetabiliska produkter vara svårare att ta upp än de från köttprodukter. Zink är av stor betydelse för t.ex. metabolism, syntes och omsättning av kolhydrater.

Selen

Selen bidrar bland annat till ämnesomsättningen och är en av de mineraler som till största del existerar i animaliska produkter. Dessutom är svenska jordar fattiga på selen vilket bidrar till en ännu lägre mängd i våra grönsaker.