Bambu är ofta ett mer miljövänligt val

Att göra miljömedvetna val och prioritera saker som är mer hållbara är en del av den veganska livsstilen. Det genomsyrar allt från kosthållningen, till hur man möblerar sitt hem och vilka kläder man väljer att ha på sig. För många veganer är det en självklarhet att handla på second hand och välja ekologiskt när det går. Miljömedvetna val är centralt inom livsstilen.

Bambukläder för den moderna människan

Det är många veganer som väljer kläder som är tillverkade av naturmaterial som både är vänligare mot huden och miljön. Bambu är ett bra alternativ till bomull eftersom det kräver mindre naturresurser att odla och skörda. Eftersom bambu är en av världens mest snabbväxande växter är det dessutom lätt att återplantera den och skörda om och om igen utan att det använder allt för mycket av jordens resurser.

Idag finns det även många moderna bambukläder som inte alls liknar dåtidens hippiekläder som naturmaterial brukade vara förknippat med. Ett exempel är det svenska klädmärket Weard som designar och tillverkar underkläder i bambu som är snyggt skurna, moderna och extremt bekväma.

Just underkläder är perfekta att tillverka i bambu, eftersom materialet har naturligt antibakteriella egenskaper, andas otroligt bra och håller sig fräscht mycket länge. Eftersom det har en mjuk känsla som närmast kan liknas vid siden är det dessutom otroligt skönt att ha på sig bambuunderkläder allra närmast kroppen.

Det används inte alls lika mycket vatten när man odlar bambu jämfört med när man odlar bomull som är en mycket törstig planta. Med andra ord sparar det in på vatten, vilket är ett måste att tänka på om man vill handla etiskt och miljömässigt ansvarsfullt. Ett annat plus med bambu är att växten innehåller ett naturligt skydd mot skadedjur. Det innebär att odlarna inte behöver använda lika mycket växtgifter vid odlingen och det skyddar både naturen och människorna som arbetar med växterna.

Betyder då detta att alla bambukläder är miljövänliga och bra för planeten? Nej, det gör det tyvärr inte. Det är fortfarande viktigt att välja var du handlar dina bambukläder, eftersom det ibland kan användas mycket kemikalier när bambufiber behandlas för att bli till ett vävbart tyg.