Var en miljöhjälte – minska på ditt e-avfall

Om du vill vara en miljöhjälte är det inte bara din kosthållning du måste tänka på. Hela din livsstil måste vara anpassad så att den kan lämna så lite avtryck efter sig som möjligt. En sak som är viktig är att du tar hand om dina saker så att du slipper slänga dem i förtid för att de går sönder eller blir för slitna. Det gäller framförallt teknikprylar, eftersom e-avfall är en av vår tids största miljöbovar.

När du tar hand om dina teknikprylar på rätt sätt kan du behålla dem i flera år framöver. Här kommer lite tips om hur du kan undvika att bidra till det ohållbara e-avfallet:

Använd mobilskal och skärmskydd

Idag har vi våra mobiler på oss hela tiden och det gör att de slits fort, samtidigt som de måste kunna klara av stötar och fall. Genom att använda ett bra mobilskal kan du skydda din mobil mot den allra värsta påfrestningen, så att den håller sig fin längre. Du kan välja ett biologiskt nedbrytbart skal eller ett återvunnit skal för att vara på den gröna sidan.

Skärmskydd är också en sån sak som kostar lite men skyddar mycket. Vår rekommendation är att du väljer ett skärmskydd som har fått benämningen bäst i test – för då vet du att det är värt pengarna och faktiskt håller din skärm fri från repor och skador. Ett enkelt skärmskydd gör att du slipper byta ut skärmen eller mobilen lika snabbt.

Reparera istället för att slänga

Om du kan reparera dina gamla teknikprylar istället för att slänga dem är det en toppenidé! Både för dig och för miljön. Du kanske kan lära dig hur en lödpenna fungerar för att fixa enklare lödningsjobb själv, eller så kan du kanske lämna in mobilen med sprucken skärm för att endast få skärmen utbytt i stället för att slänga hela mobilen?

Det är inte heller nödvändigt att alltid ha den nyaste tekniken. Om din mobil eller dator verkar gå segt kan det vara värt att sätta tillbaka den till fabriksinställningar. Det kan fixa även den långsammaste mobilen eller datorn, så att du kan använda den några år till.