Miljövänligt hundägande är möjligt

Det är lätt att tänka att allt hundägande är dåligt för miljön. En hund kräver trots allt resurser i form av mat och olika hundprodukter, samtidigt som hundarna lämnar mycket avtryck i både naturen och den urbana miljön. Men det går att göra hundägandet mer miljövänligt.

Hälsan är viktig

En hälsosam hund är bättre för miljön, eftersom den annars kan sprida sjukdomar som påverkar andra djur. Gå regelbundet till veterinären och ta tag i eventuella hälsoproblem direkt. För att det inte ska kosta så mycket är det viktigt att din hund alltid är försäkrad, och för att få den allra bästa försäkringen är det bäst att jämföra för att se vilken den bästa är.

Kan en hund äta veganskt?

Till skillnad från katter kan faktiskt en hund äta både vegetariskt och veganskt. Men i grunden är hunden en allätare som tuggar i sig det mesta den kommer åt. Hunden härstammar trots allt från vargen som är en köttätare i allra högsta grad. Om du vill att din hund äter veganskt så måste du testa dig fram för att se hur hunden reagerar på det. En del hundar mår bra av vegansk mat, medan andra blir orkeslösa och får hälsoproblem. Andra hundar kan äta mestadels veganskt med lite tillskott av kött då och då.

Plocka upp efter hunden

Tyvärr så har forskning visat att hundars avföring och urin påverkar den biologiska mångfalden negativt. Det beror på att hundbajs och kiss gödslar marken med kväve och fosfor som försämrar livsmiljön för växter och djur. Enligt en studie som utfördes i den belgiska staden Gent och fyra populära naturreservat tillförde hundarna 11 kg kväve och 5 kg fosfor per hektar i naturreservaten. Så plocka alltid upp efter hunden och fundera på om den verkligen måste rastas där det finns känslig natur.

Håll hunden kopplad

Okopplade hundar kan störa vilda djur, särskilt i naturområden där det kan finnas kaniner, häckande fåglar och andra smådjur som blir skrämda av hundar. Håll därför alltid hunden kopplad när du befinner dig i naturreservat och andra områden där det kan finnas vilda djur.