Vardagens alla val och dess konsekvenser för miljön

Vardagen är full av måsten. Många gånger har vi bara tid och energi att tänka på oss själva. Under vissa perioder har vi dock mer energi. Under dessa perioder bör vi försöka bli bättre på att göra ekologiska val. Vad innebär detta i praktiken?

Man skulle kunna säga att detta inkluderar allt möjligt. Vi kan börja med när du lämnar ditt hem. Många människor tar bilen till jobbet eller skolan. Detta är inte ett hållbart val. Kollektivtrafiken eller cykeln erbjuder ett betydligt mer miljövänligt val. När vi mår bra och har tillräckligt med energi kan vi skapa en vana av att välja bort bilen.

Under arbetsdagen tenderar vi att unna oss själva något gott. Det kan exempelvis handla om att vi går och köper snacks. Hälsosamma val i all ära, men är det inte viktigare att endast köpa produkter som är skonsamma mot miljön? Dessa två faktorer behöver inte heller utesluta varandra. Förr i tiden brukade man dock sätta hälsan först. Nu tenderar ekologiska val att stå högst upp på agendan.

När vi sedan lämnar jobbet står vi inför flera val. Vi kan exempelvis åka hem för att sedan använda bilen för att göra våra ärenden. Många gånger behöver vi skjutsa barnen eller åka till träning. Återigen måste vi lyfta vikten av att istället försöka använda sig av kollektivtrafiken alternativt cykeln.

Så, gör vi endast detta för att det är bra för miljön? Nej, du kan också använda dina insparade pengar till att köpa andra saker. Det kan ses som en belöning till det faktum att du har lyckats byta vanor. Du kan exempelvis unna dig sköna sängkläder och produkter anpassade för dina känsliga delar.

Listan kan göras lång, och det är alltid roligare att unna sig något när man verkligen förtjänar det.

Sopavfall och resor

Så vad har sopavfall och resor som gemensam nämnare? De utgör två saker som svenskarna måste besluta om. Vissa människor sköter sin sophantering på ett utmärkt sätt. Detta betyder att man sorterar soporna för att miljöavtrycket ska bli så litet som möjligt.

Resor ligger också svenskarna nära om hjärtat. Vi älskar att resa, helst utomlands. Detta är tyvärr inte alltid en bra idé. Flygresor innebär nämligen ökade koldioxidutsläpp. Det går dock att lämna landet på ett miljövänligt sätt.

Du kan exempelvis åka tåg ner på kontinenten. Många resor går igenom Danmark. Du kan därefter besöka stora delar av Europa på ett miljövänligt sätt. Det gäller dock att vara smart när det kommer till packning. Du kan kolla på Hemplybalance.se för att få lite inspiration.  

Många gånger kan man göra medvetna val utan att dra ned på livskvaliteten. Att sortera sina sopor kräver inte särskilt mycket tid och engagemang. Det kan ge dig lite extra motion samtidigt som du gör en insats för miljön.

Resandet kan vara lite svårare. Många svenskar drömmer om att resa långt bort. Det går inte att åka till Australien eller Sydamerika och samtidigt vara miljömedveten. Någon gång kanske man får unna sig en långresa, så länge som normen är att man inte gör det.     

Må bättre på köpet

Vi har redan pratat om vikten av hälsosamma produkter och val av livsmedel. Faktum är att en sak ofta leder till en annan. Vad menar vi med detta?

Om du exempelvis börjar med att göra klimatmedvetna val kommer du förmodligen förändra andra delar av ditt liv också. Det är lite som att börja träna. I början är det svårt och vi letar efter ursäkter. Med tiden känner vi dock att det går enklare och enklare. Samtidigt upplever vi att våra hjärnor blir piggare och innan vi vet ordet av har vi påbörjat andra ”jobbiga” projekt.

Sammantaget kan man säga att det ofta handlar om att komma igång. Detta blir lättare när vi kan se belöningen framför oss. Miljön har varit så flitigt debatterad under de senaste åren att den ger oss en extra motivationsfaktor.

Det är nästan tabu att prata om dåliga klimatval inom många umgängeskretsar. Man vill helt enkelt vara en person som tar detta problem på allvar. Du kommer definitivt kunna påverka andra människor om du själv tar steget. Och vem vet vad detta kan leda till i längden? Du kanske får fler vänner och därmed en högre livskvalitet.