Välj rätt kökskniv – Mer än bara knivar

Det är vanligt med knivar. De är en del av det dagliga livet, och något som de flesta inte ens tänker på. Men om du har något speciellt du vill göra som kräver en kniv, så väljer du gärna lite extra. Tänk bara på hur mycket enklare det kan göra livet. När du har rätt kniv till en uppgift så går allting smidigare. Du får jobbet gjort på kort tid, och utan några risker.

En fiskkniv kan användas för att skära bröd, men resultatet blir inte så bra. Och vice versa, det är nästan omöjligt att få till snygga fiskfiléer med en vågig knivsegg. Så även om du kan göra det mesta med bara en kniv så är det enklare för dig själv om du har ett urval att välja på. Men det är ju bara för praktiska ändamål. Sedan har du knivar som mest är till för att du ska ha det roligt, eller för att samla på dem.

Underhåll dina knivar

En vass kniv är säkrare att använda än en som är slö. Det tar också längre tid att göra saker om du inte underhåller dina knivar. Håll dem vassa och rena, förvara dem gärna i en slida eller speciellt anpassade block. Speciellt om du har investerat och köpt lite dyrare knivar. Det är onödigt att låta dem förfalla eller inte användas fullt ut. Köp nya blad för dina knivar.

Hantverkare vet hur viktigt det är att se efter sina verktyg. Ibland måste du snabbt göra något och då gäller det att allting fungerar. Det är klart att det inte blir katastrof om du inte kan hacka lök som du vill. Men det är ett moment som du gärna vill klara av på den tid du har. Du har ingen lust att börja tänka på att vässa kniven eller diska den igen. Då är det bra mycket bättre att ta som vana att alltid lägga undan väl fungerande knivar. Aftonbladet skriver om asiatiska knivar som är fantastiska.

Välj den rätta kniven

Så vilka knivar behöver du egentligen ha? I köket brukar det vara lämpligt med en tre-fyra, även om en riktig chef har många fler. En större, vass kniv för att skära kött, men som ofta kan användas även för grönsaker. Vissa personer trivs bättre med en kniv i stället för en potatisskalare, för olika sorters grönsaker. Listan över vad du kan tänkas behöva växer vartefter du utökar din kulinariska repertoar. Ibland har du behov av att ha flera knivar.

Samma sak gäller utomhus. Du kommer långt med en morakniv eller till och med en fällkniv. Men om du har de rätta knivarna för de uppgifter du håller på med så är det lättare att få det gjort. Plus att du inte använde så mycket tid för något som kan gå snabbare. Men det är ju helt upp till uppgifterna, samt hur pass intresserad du är.

Knivar är alltså något som du kan göra bra mycket av. De är funktionella, något som ingen klarar sig utan. Se till att ta hand om de du har och investera gärna i riktigt bra kvalitet. Det lönar sig att ha bra knivar, och gör allting så mycket roligare också.