Specialiserad massage för ryttare

Det ställs höga krav på kroppens funktionalitet, styrka och följsamhet när man är ryttare. En ryttare som har spända muskler skapar en asymmetri som påverkar hästen negativt. Det är dessutom även lättare att skada sig om musklerna inte är tillräcklig följsamma. Det är bra att stretcha musklerna inför och efter varje ryttarpass, men det är även viktigt att jobba med sin hållning och förstå varför man inte sitter rätt i sadeln.

Specialiserad ryttarvård

Ryttarcare är ett företag som drivs av Tanja Tuomi som är en erfaren ridlärare och massör. Hennes långa erfarenhet som ridlärare har lagt grunden till yrket som massör som specialiserar sig på ryttare. Enligt Tanja Toumi är det viktigt att rida centrerat för att få en hållbar ridhäst.

För att bli en bättre ryttare är det en bra början att lära känna dina muskler. Ridning handlar nämligen inte bara om teknik, utan även om hållning. Det sätt som du sitter i sadeln på kan göra dig till en skickligare ryttare och rätt hållning gör att du kan undvika skador. Hästen trivs dessutom med att ryttaren har kontroll, inte är spänd eller har svårt att följa med rörelserna. Att lära dig mer om musklerna är därför till nytta för både dig och din häst.

Ryttarcare och deras behandlingar finns till för att hjälpa ryttare med spända muskler. De arbetar bland annat med Fascia Vibes och djupvågsbehandling för att komma tillrätta med muskelsmärtor och blockeringar som kan påverka blodflödet.

Enligt Ryttarcare kan en tydlig snedhet som till exempel en upphöjd axel bero på en grundproblematik som måste rättas till. De hjälper ryttare att hitta grundproblemet, behandla det och och få rätt verktyg för att undvika framtida problem. Deras fokus ligger på sitsoptimering, ekipageutveckling, massage, kroppsmedvetenhet och rörelseövningar.

Fascia Vibes är en ny form av behandling av bindväven (fascia) som skonsamt ökar avslappning och rörlighet, samtidigt som det förbättrar cirkulationen och vätskeflödet. Det är mer effektivt än vanlig massage. Fascia Vibes är genomförs med en maskin som använder 400 till 1200 harmoniska pulseringar per minut för att skapa rörelse i vävnaden. Djupvågorna går mjukt genom kroppens lager, samt sprider sig brett och djupt igenom stora områden.

Vikten av att träna sitsen

Den medvetna ryttaren arbetar ständigt med att göra sin ridning bättre genom att träna balans och signalsystem. Många av ryttarens problem uppstår i kroppens mellandel och bäckenets placering. Med hjälp av ett proffs på ryttarhälsa kan du ta reda på hur din position i sadeln är och vilken vinkel dina höftleder och bäcken har. Det ska vara lika mycket vikt på sittbenen och du ska sitta rakt över hästen.

När hästen rör sig framåt är det dessutom viktigt att se vilken rörelse, stabilitet och följsamhet som mellandelen av kroppen har. Det är bra att analysera hur man sitter i sadeln, men det kan vara svårt att se det själv. Att få hjälp av någon som kan se hur ens form är, korrigera den och hjälpa hållningen med massage är ofta ovärderligt. Det är viktigt att ha en bra grundstabilitet för att kunna utveckla en stabil och följsam sits.